Fijnstof

Exposé over fijnstof, basiskennis voor onze belangengroep


Waar hebben we het over?
Fijstof is een vorm van luchtvervuiling. Een verzamelnaam voor kleine, in de lucht zwevende deeltjes van verschillende samenstelling. “Klein” wil zeggen kleiner dan 10 micrometer. (Een haar heeft een diameter van ~15 micrometer).
De deeltjes worden uitgestoten door de industrie, veebedrijven, electriciteitscentrales, woonhuizen en door natuurlijke bronnen. Verder onstaan deeltjes door het verkeer; uitlaatgassen, slijtage van banden, van het wegdek en door wrijving bij remmen.


Wat is er erg aan? Inademing van fijnstof is schadelijk voor de gezondheid. ’s Mensens levensduur wordt daardoor enkele maanden tot twee jaar bekort. Recentelijk noemt een auteur 2-4 jaar. Bij mensen met luchtwegaandoeningen en hart- en vaatziekten verergert chronische blootstelling aan fijnstof hun symptomen en wordt de ontwikkeling van de longen bij kinderen belemmert. Niet alle fijnstofdeeltjes zijn schadelijk, zeezout b.v. is onschuldig.
De relatief grote fijnstfdeeltjes van 10μm worden in de neus en luchtpijp weggevangen, maar kleinere deeltjes, bv 2.5 μm kunnen dieper in de longen doordringen en zijn daardoor schadelijker. Deze fractie kleinste deeltjes wordt voor een groter deel door mensen veroorzaakt


Meten Doorgaans wordt de PM10 gemeten, massa van deeltjes <10 μm per m3 [µg/m3] PM10 In Nederland overschrijden de concentraties fijnstof vooral de normen binnen 100 meter van een drukke snelweg.
PM10 is eenvoudiger te meten dan PM2,5 daardoor zijn historische reeksen met elkaar te vergelijkbaar. Maar PM10 is geen goede maat, te meer omdat het effect van stoffilters en verbeterd motormanagement er toe dat de massa PM10 afneemt, maar de fractie van de allerkleinste deeltjes toeneemt. Huidige concentraties van PM2,5 lopen in Nederland uiteen van 13 µg/m3 tot meer dan 30 µg/m3 in drukke straten.
Dichtstbijzijnde meetstations zijn in Nijmegen,Eindhoven en de Peel.